یکی از تعاریف بسیار مهم و البته بسیار فراگیر در حوزه مدیریت و توسعه، چرخه دمینگ یا چرخه PDCA است. این چرخه در سال ۱۹۳۰ توسط دمینگ مطرح شد که در کشور خودش، یعنی آمریکا، مورد توجه قرار نگرفت اما همین آموزه ها در ژاپن مورد استقبال قرار گرفت و یکی از علل موفقیت ژاپنی ها، همراهی با آموزه های دمینگ بود.
امروز دمینگ را پدر علم کیفیت می شناسند.
PDCA مخفف ۵ کلمه است: Plan – Do – Check – Act
P= Plan برنامه ریزی:
اولین قدم این چرخه برنامه ریزی است، برنامه ریزی اولین گام برای پیمودن مسیر موفقیت و تعالی است و عملاً هیچ کاری بدون برنامه ریزی نمی تواند به موفقیت مطلوب دست پیدا کند.
تفاوتی نمی کند که چه کاری را می خواهید انجام بدهید، مهم این است که در ابتدا و شروع کارتان، برنامه ریزی مناسبی داشته باشید.
.
D=Do اجرا:
پس از برنامه ریزی اقدامی که سریعاً باید انجام شود، اجرای برنامه ها است. خیلی از افراد و سازمان ها برنامه ریزی می کنند اما هیچگاه این برنامه ها اجرا نمی شوند.
اجرا گام مهمی است که پس از برنامه ریزی باید انجام شود. در این مرحله گام هایی که در قسمت اول، یعنی Plan طراحی شده است، باید اجرا شود.
به عنوان مثال فردی که می خواهد خط تولید راه اندازی کند، باید شروع به اجرا گام ها مطابق برنامه نماید، نیروی انسانی مناسب را شناسایی و استخدام کند، منابع مالی را آماده کند، تجهیزات را خریداری نماید و ….
.
C=Check کنترل:
پس از اجرای گام ها، نوبت به کنترل و بررسی می رسد. در این مرحله باید ببینیم آیا برنامه هایی که تدوین کرده ایم اثربخشی و کارایی لازم را دارند یا خیر.
این نکته مهمی است که ما در مسیر اجرا بتوانیم بر روی کارها کنترل داشته باشیم تا علاوه بر اینکه مطمئن شویم کارها به درستی و مطابق برنامه پیش می رود، مطمئن شویم برنامه ریزی ما درست و صحیح بوده است.
.
این مرحله را براساس شاخص ها و اهدافی که در مرحله اول یعنی برنامه ریزی، تدوین کرده بودیم، بررسی و کنترل می کنیم.
.
A=Act اقدام:
پس از کنترل و بررسی و تجزیه و تحلیلی داده ها، سازمان و یا فردی که برنامه ریزی کرده است، می تواند به نکاتی پی ببرد که به او کمک می کند مسیر خود را برای بهبود و توسعه هموار کند و یا آن را بهبود ببخشد.
ممکن است در مراحل برنامه ریزی و اجرا، مسیر را اشتباه رفته باشیم یا کارها را بدرستی انجام نداده ایم و یا گام هایی که طراحی کرده ایم، صحیح اولویت بندی نشده اند.
دیدگاه خود را به اشتراک بگذارید